Учител, визионер, матриарх - с тези думи описват  колеги, работили с нея

...
Учител, визионер, матриарх - с тези думи описват  колеги, работили с нея
Коментари Харесай

`Дотогава БНТ беше бастион, не се влизаше без връзки.` Спомени за Нери Терзиева -

Учител, визионер, матриарх - с тези думи описват  колеги, работили с нея във формиращите новата българска публицистика години в  Българска национална телевизия. Учениците й през днешния ден са на всички места - Българска национална телевизия, bTV, Нова, Би Би Си, Свободна Европа, Си Ен Ен и мн. други.

OFFNews беседва с някои от околните сътрудници и другари на огромната журналистка, която загубихме на 1 юни.

Дългогодишната водеща на Българска национална телевизия Евгения Атанасова ( " Екип 4 ", " Панорама ", в този момент водещ на " Светът и ние " ) среща Нери във Факултета по публицистика в зората на измененията - през 1989-а.  " Дойде във Факултета по публицистика със Сашо Авджиев да търси „ деца “, които желаят да стажуват в Телевизията, единствената тогава Българска национална телевизия. Аз бях уверена, че ще бъда пишещ публицист, само че предлагането ме заинтригува и взех решение да видя нещо ново. Променяше се цялата страна, споделя водещата на " Светът и ние " на Българска национална телевизия и дълготраен публицист Евгения Атанасова. - Телевизията също трябваше да се промени. И това започваше от новините. Те трябваше да станат от агитационен инструмент, в обективно демократично отразяване на действителността ни. Моторът на това беше Нери и тя имаше превъзходен съидейник в лицето на Асен Агов. Заради тях останах в Българска национална телевизия. Умееха да основават екип, да увличат хората, да слагат общи цели. "



Евгения Атанасова Снимка: Българска национална телевизия

Нери преобразява езика на новините

- публицистите загърбват официозния звук и заговарят на езика на хората.

" Тя беше индивидът, който вдъхна душа на новините, накара ги да приказват с гласа на хората, да се обръщат към тях и проблемите им. Всеки ден трябваше да отиваме на работа с най-малко две хрумвания за тематики, които сме видели в действителния живот и сме подготвени да разработим. Не понасяше официозните вести и отегчителен метод. Пазеше ни ревностно от тях. Държеше да имаме сетива, да не сме равнодушни към материалите си и героите от репортажите.

Обичаше действени думи, сказуеми с висок градус

и ни научи да бъдем точни в използването им, без да спекулираме. Научи ни и по кое време да замълчим и да оставим картината да приказва сама за себе си ", спомня си Атанасова уроците на огромната журналистка.

Възлагаше значимите репортажи на " децата "

" Когато отидох първия ден в дребната стая, цялостна с хора, тя ме изпрати незабавно на фотоси. И аз нямах никакъв избор с изключение на да се оправя. На първата годишнина от 10 ноември ми разпореди да направя обобщаващ прочувствен материал. Възлагаше такива значими задания не на дългогодишните кореспонденти, а на нас „ децата “ и ни караше да надскачаме себе си всекидневно ", споделя Евгения Атанасова.

Нери я насочва да специализира в Ройтерс. " Радвахме се като полудели, когато бях една от определените измежду доста интернационалните претенденти. Когато се върнах след няколко месеца, искаше да й описвам всичко. Но тя знаеше доста и преди да беше видяла онлайн непознатите малките екрани. Имаше вродена вътрешен глас, сензитивност и изпълваше екрана, тъй че влизаше непосредствено в сърцата на хората. Беше откровена и се вълнуваше от всичко, което правеше. Зрителите виждаха пред себе си човек. А тя виждаше зад екраните хора ", прибавя журналистката.

Ефир 2 и конкурентните екипи

" В Нери имаше тръпка за конкуренция. Тя държеше на екипната работа, знаеше, че съревнованието сред Екип 1 на Емилия Иванова и Райчо Райков и Екип 2, в който беше тя с Асен Агов, подвига равнището и прави излъчванията и на едните, и на другите още по-добри. Затова стана и основател на Ефир 2. Тогава, когато другите малките екрани се раждаха, Българска национална телевизия към този момент имаше два канала с помощта на нея ", споделя тв водещата.

Тя има вяра, че в памет на Нери би трябвало да бъде учредена премия, която да бъде носена единствено от почтени хора. Защото десетилетия откакто слиза от екрана, наличието й се усеща. " Беше толкоз постоянна в това, което прави, че даже публицисти, които единствено са я гледали в новините, считат, че са научили значими уроци от нея. Давам си сметка, че тя не е била на екран повече от две десетилетия, а мощното й наличие не може да бъде заличено и резонира мощно и през днешния ден. Когато беше принудена да напусне Българска национална телевизия, публицистиката изгуби доста ", прибавя Евгения Атанасова.

" Такава аура има единствено към най-големите "



Красимира Хендри Снимка: Личен фейсбук профил

" Първата ни среща с Нери беше при започване на 90-те. Спомням си я доста добре - бях я виждала по малкия екран и се разтреперах! Все едно виждах Господ Бог, споделя Красимира Хендри , която в този момент работи за Би Би Си в Лондон. - Спомням си и с какви думи ме посрещна - " Добре пристигнала, дете. " Звучеше благо, предразполагащо. Тя нямаше голямо его и постоянно помагаше на млади сътрудници, в които виждаше капацитет. "

" Уникалното за нея бе, че имаше голямо успокоение и голяма сила.

Такава аура има единствено към най-големите.

Не можеше да влезе в стая и да остане незабелязана. Огромно наличие! ", споделя Хендри.

По всеобщо мнение в гилдията, а и освен, Нери Терзиева основава самостоятелната българска публицистика. " Тя сътвори 90% от водещите публицисти - и досега. Виждаше в бъдещето. Имаше опит от работата си в Си Ен Ен и контактите си. Успя да извади от черупката й официозната публицистика, в Българска национална телевизия сътвори екипите и конкуренцията сред публицистика - в положителния смисъл. Учеше ни да търсим друга позиция, да търсим сами събития, да вършим проверяваща публицистика ", споделя Красимир Хендри.

По думите й

Българска национална телевизия има огромен грях към Нери

а й дължи доста. През 1993 година журналистката е уволнена от " телевизията-майка " от тогавашния й шеф Хачо Бояджиев и в никакъв случай повече не се връща на работа там.

Журналистката Диана Иванова - през днешния ден част от екипа на " Свободна Европа " - среща Нери на " Сан Стефано " 29 през 90-а. Тя е един от хората, които си потеглят с нея, когато управлението я уволнява.



Диана Иванова Снимка: Martin Dietrich

" От първата ни среща си припомням цялостната стая с кореспонденти. Бях още студентка. Важно е да се каже, че малкия екран до тогава беше бастион, там не се влизаше без връзки. Нери отвори вратите за всеки. Но имаше едно огромно „ само че “ – Нери споделяше

„ Всеки, който няма концепция за репортаж, да излезе. “

Това не беше просто седянка. Тя даваше страхотна независимост, само че и изискваше доста “, споделя Диана Иванова. Тя напомня, че Нери отстранява скучния език в новините, стартира да приказва по този начин, както хората приказват. Въвежда персоналната история – репортажът от първо лице. " Всъщност моделите на публицистика, които виждаме и през днешния ден, само че тях ги нямаше преди този момент. "

4-ма си потеглят с нея от малкия екран

" Тя вкара и една огромна доза взаимност: за нея беше значимо да сме екип, да сме хора, когато някой беше направил неточност, му се даваше втори късмет, когато е в неволя – всички му оказват помощ. Тази взаимност я болеше, когато си потегли от малкия екран, тъй като тя не искаше никой различен да си тръгне с нея. И в действителност доста малко хора си потеглиха, макар че споделяха „ Ако теб те няма, и ние си тръгваме. “ Мисля, че това я болеше. Когато нея я уволниха, тръгнахме си четирима души от малкия екран: Сашо Диков, Петко Георгиев, Георги Стойчев и аз, споделя през днешния ден Диана. - По-късно ми е споделяла, че й е станало драго от тази топлота, която е усетила, и тази топлота остана сред нас през годините. "

Създателят на фестивала One Dance Week Асен Асенов е един от околните другари на Нери. Познава я от 14-годишен. Тогава тя става негов преподавател и наставник в журналистически клуб в Пловдив, откъдето са и двамата. Той й написа прочувствено прощално обръщение, което препечатваме с негово единодушие:



Асен Асенов Снимка: Личен фейсбук профил

" Нерко, когато в 9-и клас те поканих да дойдеш в моето учебно заведение " Яворов " в Пловдив да разказваш за пътуването си в Северна Корея, нямах и най-малка визия, че ще станеш мое семейство и един от най-близките ми другари. Обичаше постоянно да цитираш “Приятел значи деяние ” на Марина Цветаева и ни показваше какво значи всеки ден…

Когато на идната година - в 10 клас към този момент работех на телефоните в единственото телевизионно предаване онлайн от Пловдив - “За инициативните и предприемчивите ”, ти ме предложения да “водя ” едно издание за училищен изобретения и ми преподаде първия урок по храброст. В България комунистическият режим още не беше паднал, а аз се появих в студиото със значка на неуместния тогава за формалната власт в България Михаил Горбачов. От апаратната в София бяха видели значката и желаеха да я смъква. Няма да не помни какво чуха ушите ми и

по какъв начин се би като дракон за тази значка

и аз си “изводих ” с нея няколкото фрази, които трябваше да кажа вместо Живко Желев.

Така стартира нашата обич, в твоя чест учих публицистика и станах публицист...

Нерко, ти си ме научила да не отстъпвам истината и да пребивавам с идея. Ти си ме научила да имам почит от хора, а не от позиции, власт и пари.
Ти си ме научила да обичам България, макар че надали в миналото ще съумея да произведа и парченце от твоята обич към тази страна. Същата страна, която ти беше сменила името на Нели по време на този пъкъл - възродителният развой в комунистическа България. Тези изроди бяха сменяли имената по паметниците на гробовете на от дълго време умрелите ти предшественици.

Как съумя да продължиш да я обичаш? Не знам! "

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР